Sådan lærer du dit barn at debattere

Der vil komme en tid i dit barns liv, hvor de skal debattere om noget. Det kan enten være derhjemme om hvor sommerferien skal gå hen eller i skolen. Man kan ikke komme udenom det, og derfor er det også godt at vide nogle grundlæggende ting om eksempelvis appelformer, når man debatterer. Det er en færdighed som dit barn kan få brug senere i livet, når de kommer videre i uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

Du kommer ikke lang med ’bare fordi’

Uanset hvor gammelt dit barn er, så vil de helt sikkert have deres egne meninger om alt fra tøj, ferie og til hvad de synes er retfærdigt i verden. Spørgsmålet er blot, hvorvidt de har sproget til at forklare dig eller andre om, hvorfor de har netop denne holdning.

Mange børn vil ofte svare med ’bare forbi’, når de forsøger at forklare en holdning. Det kan hurtigt virke provokerende eller trodsigt, men forsøg i stedet for at udfordre dit barns sprog i disse tilfælde. Spørg din barn stille og roligt, hvorfor de synes netop det, eller hvad der får dem til at sige netop denne holdning.

Byg videre på deres viden

Der er desværre ikke et fag i skolen som hedder debat. Dit barn vil dog få en basal forståelse for visse ting via dansk, men det vil ofte ikke være i forbindelse med debat. Dit barn vil derfor sidst i folkeskolen have en forståelse for eksempel appelformer og argumentation, som kan hjælpe dem i en debat, men de har sandsynligvis aldrig prøver kræfter af med det i en debat.

Som forældre kan du løbende være med til at bygge videre på deres viden om appelformer. Du kommer med stor sandsynlighed til at hjælpe dit barn med deres lektier i nogle år, og her kan du få en fornemmelse for, hvad de har lært.

Deres allerede opbyggede skoleviden kan du bruge derhjemme, når der opstår i en diskussion eller debat, hvor der er plads til at dit barn kan bruge deres viden. Hjælp dem gerne med at fremkalde deres viden om appelformer, så de lærer at bruge alle tre i den debat.

Genopfrisk din egen viden samtidig

Selvom du sagtens selv kan debattere og komme med gode argumenter for, hvorfor du synes det ene fremfor det andet, så kan du måske ikke huske de forskellige faglige begreber så godt. Det kan også være at visse begreber helt er blevet glemt.

Brug gerne internettet, og også i fællesskab med dit barn, til at genopfriske alt fra appelformer til forskellige begreber, som kan være brugbare, når man har en debat i hjemmet. Det vil helst sikkert være lærerigt for både dig og dit barn.