Muk hos heste

Det fugtige og våde vejr, som vi typisk har i Danmark er en af de helt store syndere når det kommer til muk hos heste. Når hestens ben er våde og mudrede giver det ofte komplikationer for hesten. Hudens naturlige forsvarsbarriere svækkes og der vil med tiden opstå små sår, som giver disse bakterier en let adgang til at udvikle sig til muk på hesten ben.

 

Muk hos heste opstår hyppigst på kodebøjningen og bevæger sig op af piben. Hvorfor det opstår i kodebøjningen er, fordi hestens hud er meget tynd og meget følsom. Ved helt voldsomme tilfælde af muk hos heste, kan der opstå halthed og hesten kan være varm. Desværre er det ofte når hesten er så hårdt ramt af muk at, man først opdager infektionen når hesten begynder at halte. Indtil kan man sagtens ride på hesten, men for at sikre sin hests helbred er det vigtigt at være opmærksom på denne infektion og behandle det, inden det bliver smertefuldt for hesten.

 

Forebyg muk på heste

 

For at forbygge muk hos hesten, så man ikke kommer så vidt at man først opdager infektionen når hesten er halt. På en hest er der hovskæg, som er hår der sidder lige over hoven. Hovskægget er til for at beskytte hesten kodebøjning mod fugt, snavs og skidt. Nogle heste har meget hovskæg og andre har knap så meget. Hvis skægget er for langt, kan det være en god idé at klippe det til tider, for at sikre, at hestens hud kan blive helt tør. Ved heste med lidt hovskæg er det ligeledes vigtigt at man som ejer sørger for at kodebøjningen er ren. Uanset hestens hovskæg, er det vigtigt at tjekke for muk på hesten, hver dag.

Fugtige ben og stald hygiejne er de optimale betingelser for at hesten opbygger muk. Derfor er det vigtigt at sørge for at strøelsen er tørt og man derfor får det skiftet, hvis det er vådt inde i hestens stald. Så de vigtigste ting at være opmærksom på for, at forebygge muk på heste er at holde kodebøjningerne tørre og rene. Hold gerne øje med at hesten ikke har eller får hudafskrabninger af udstyr eller andet. Ligeledes et det vigtigt at sørge for, at holde foldene fri for mudder og mug ud i stalden mindst én gang om dagen.

 

Behandling af muk på heste

 

I det fleste tilfælde kan man selv behandle muk på heste, det er ovenikøbet også relativt enkelt. Her findes der mange husmorråd og forskellige produkter inden for desinfektion og sæbe. Behandling af muk kan i lette tilfælde foretages med en god salve, som indeholder antibiotika. Her skal man starte med at vaske og blødgøre mukken, så man herefter kan fjerne mukskorperne. Bag mukskorperne sidder bakterierne, hvor man her skal desinficere området og vaske det med sæbe. Det er vigtigt at få vasket alt sæben af, samtidigt med at man er omhyggelig, for hesten kan være øm. I mere alvorlige tilfælde af muk eller hvis der ingen forbedringer er, skal man søge dyrlæge.