Børnefødselsdag med insekt-tema

Da jeg selv var barn, var sodavand, røde pølser og slikposer indbegrebet af børnefødselsdag. Der er løbet meget vand i åen siden da – heldigvis da (set fra et sundhedsmæssigt perspektiv).

Nu til dags arrangeres festen ofte med et tema, og det kan efterhånden være lidt svært at forny sig ud over temaer om superhelte og prinsesser. Men insekter er meget oppe i tiden, så hvorfor ikke forsøge sig med et tema i den retning?

Her kommer i hvert fald nogle forslag til, hvordan den kunne vinkles…

Aktiviteter med insekter

I stedet for den traditionelle skattejagt kunne man jagte insekter. Det kunne f.eks. være ”hvem finder først 10 forskellige insekter” eller det kunne være en fotokonkurrence, hvor børnene med deres mobiler finder nogle gode insekt-motiver. Vinderen kunne så efterfølgende findes ved afstemning.

Alt efter børnenes alder kunne det måske også blot være en ekskursion til den store myretue henne i skoven, hvor der kunne udføres lidt eksperimenter med at fodre myrerne osv.

Man kunne også lave en insektbingo, hvor hvert af børnene får udleveret en bingoplade med 5 eller 10 forskellige insekter, som man så kan krydse af, hvis man ser dem. Slip børnene løs i haven og se, hvem der først får hele pladen fuld.

Bordpynt med insekter

Der er masser af muligheder for at pynte med plastik-insekter eller egne kreerede kunstværker af kastanjer, ler eller andre materialer.

Børnene kunne f.eks. også aktiveres med en stak piberensere, med besked om at pynte bordet op med insekter og smådyr.

Køb f.eks. også nogle levende kæmpemelorme, og kom dem i syltetøjsglas som bordpynt. Det skal nok begejstre børnene! Kæmpemelormene kan købes online hos f.eks. insektorama. Vidste du i øvrigt, at de ”labre larver” fra Haribo faktisk er inspireret af kæmpemelormene og ligner ret godt. Et sjovt tvist kunne måske være samtidig at sætte nogle skåle frem med labre larver til fri afbenyttelse.

Spiselige insekter

I dag er det også muligt at få en hel stribe spiselige insekter – enten tørrede eller ristede. Visse butikker har et fornuftigt udvalg, og ellers kan du gå online og finde alle mulige slags.

Det sjoveste vil nok være de hele insekter, så alle kan se, hvad det er. Du kan både få græshopper, larver, fårekyllinger og andet spændende. Insekterne kan sagtens spises, som de er, men det kan være en god ide at lave et par lækre dips til. På den måde glider det hele nemmere ned.

Heldigvis er børn generelt ikke så sarte, og udviser både nysgerrighed og mod, når det kommer til at afprøve nye ting.

Du kan også få insekt-mel, baseret på forskellige typer af insekter. Det kan bruges akkurat som almindeligt mel, så hvorfor ikke bage en stak insektboller også?

Festen vil blive husket

Hvis du går all in på temaet, er der næsten garanti for, at lige præcis denne børnefødselsdag vil ”gå over i historien” som en af de mere sjove og spændende af slagsen.