Love og krav til at få sammenført din familie

En af de sværeste ting, du kan opleve, er at blive skilt fra dem, du elsker. I Danmark risikerer du at blive skilt fra dine kære i årevis på grund af lovgivning, der er uigennemskuelig for almindelige mennesker. Og det er uanset, om du er fra Østrig, USA eller Afghanistan. Det kan være meget svært at håndtere alene. Men der er enkle faste regler, du kan holde sig til, når du prøver at få din kone eller din mand eller dine børn til Danmark, så du kan beskytte dem. Og der er steder, hvor du kan finde lovgivning familiesammenføring.

Fyldt 24 og ingen kusine-kærester

Et af de nemme krav er, at I begge skal være fyldt 24 år. Man kan godt søge om familiesammenføring, når man er 23,5, men man skal ikke umiddelbart regne med, at få noget ud af det. Det er som regel bedre at gemme kræfterne til i hvert fald alderskravene er på plads. Så I skal begge være fyldt 24 år.

I må ikke være i nær familie. Det betyder, at I ikke må være fætter eller kusine. Halvfætter, grandkusine, tante eller onkel kan gå – det kommer an på, hvordan I er relateret – og hvem, der ser på jeres sag. Men jo fjernere, I er fra hinanden genetisk, jo bedre. Og I skal være lovligt gift og have bevis for det.

Ægte kærlighed betyder et ja

I må ikke være tvangsgift. I skal begge to have sagt ja til ægteskabet. Et arrangeret ægteskab er ikke det samme som et tvangsægteskab, så selvom jeres ægteskab var arrangeret, udelukker det ikke familiesammenføring. Kærlighed kan opstå på mange måder. Ægteskabet må dog ikke bære præg af at være proforma. Hvis det ser ud som om, I har giftet jer for, at du kan tage din ægtefælle med til Danmark så går den ikke.

Plads til alle

Når din elskede endelig kommer hertil, skal du kunne give ham eller hende et sted at bo og mad at spise. Rent formelt betyder det, at du skal have en lejlighed til 2 personer på mindst 40 m2. Og hvis der er børn med, så 20 m2 ekstra pr barn. Så en familie på to voksne og tre børn, ville kræve en lejlighed på 70 m2. Derudover må du ikke have gæld, og lejligheden må ikke ligge i et ghetto-område.