Er du stresset? Tjek tegn og symptomer her

Stress påvirker rigtigt mange mennesker i hverdagen og kan påvirke os alle. Der kan være mange forskellige årsager til stress såsom travlhed på arbejdet, økonomiske problemer, problemer i ægteskabet osv. Det forskellig hvor stor ens personlige stresstærskel er. Lidt stress er ok, for stress kan være gavnligt for os. For meget stress er dog ikke sundt og det kan gøre dig syg både mentalt og fysisk.

 

Derfor er det vigtigt at kunne kende symptomerne på stress og for nogle kan det være sværere end du tror. De fleste af os er så vant til at være stressede, at vi ofte ikke ved, at vi er stressede, før vi er ved at bryde sammen.

 

Hvad er stress?

Stress er kroppens reaktion på en farlig situation – uanset om de er ægte eller opfattes sådan. Når du føler dig truet eller at en situation er farlig, så frigiver din krop stresshormoner, så du kan handle hurtigt, for at komme væk fra situationen. Denne reaktion er kendt som “kamp-eller-flugt” eller stressresponsen. Her vil din puls stige, dine muskelspænding vil øges, blodtrykket stiger, vejrtrækningen bliver hurtigere og det gør dig klar til at handle på den fare eller trussel du står overfor, så du kan beskytte dig selv.

 

Vores kroppe er designet til at håndtere små doser af stress. For det kræver store ressourcer af kroppen at skulle mobilisere et forsvar og en stressrespons. Derfor vil længere tids stress også udmatte kroppen og vi kan risikere at gå hen og blive udbrændte, deprimerede og få en masse følgesygdomme også.

 

Det er forskellig fra person til person hvordan vi reagerer på en situation. Nogle vil bedre kunne håndtere stress end andre. Ikke alt stress er dårlig. Små doser af stress hjælper dig igennem dagligdagen. Det kan være ved at reagere hurtigt, hvis bilen der kører foran dig, bremser pludseligt op. Så er det meget hurtigt at din stressrespons går i gang og sørger for at du kan trykke bremsen hurtigt ned, så du ikke kører ind i den forankørende bil.

 

Generelt kan man sige at vores krop er designet til at håndtere små doser stress, men hvis det små doser stress bliver til hele tiden i din hverdag, så bliver det over tid for meget for kroppen at håndtere. Det er også det der kaldes langtidsstress.

For meget stress kan påvirke dit immunforsvar, hormonbalance, humør, din adfærd, tænkeevne og generelt din fysiske sundhed. Symptomerne kan være vage og kan være de samme som de, der er forårsaget af medicinske tilstande. Så det er vigtigt at diskutere dem med din læge.

 

De her ting er tegn på at du kan opleve for meget stress i din hverdag.

 

Følelsesmæssige symptomer på stress:

 

  • Du har en kort lunte og bliver let ophidset, vred og frustreret.
  • Du føler dig overvældet, som om du mister kontrol eller har brug for at tage kontrol
  • Du har svært ved at slappe af og berolige dit sind
  • Du føler har lav selvtillid og føler dig , ensom, værdiløs og deprimeret
  • Du undgå andre

 

Fysiske symptomer på stress kan være:

  • Ingen energi
  • Hovedpine
  • Fordøjelsesproblemer såsom diarre, forstoppelse
  • Smerter og muskelspændinger
  • En hurtig hjerterytme og ekstraslag
  • Søvnløshed
  • Du skærer tænder og bidder sammen i kæben
  • Dårlig immunforsvar herunder hyppige forkølelser og infektioner
  • Tab af seksuel lyst og / eller evne

 

Måske oplever du konstant bekymringer og tanker der suser af sted. Det kan også være at du oplever at du er mere glemsomhed og desorganiseret og din evne til at fokusere er blevet dårligere. Måske er du blevet mere pessimistisk med tiden og kan ikke se de lyser sider af livet mere. Det kan gøre at du spiser mindre eller for meget, du udskyder og undgår ansvar, eller at du risikerer at få et misbrug af alkohol, stoffer eller cigaretter.

 

Så hvis du har nogle af de symptomer, så er det en god ide at se på dit liv og din hverdag. Hvor kan du ændre noget henne, hvor kan du slappe mere af henne, så du ikke er så stresset.